Celebrity House: Patrick Dempsey’s Malibu Mansion

Time has a way of domesticating what once seemed radical and avant-garde. In 1968, when Frank Gehry started work on a combined studio and residence in Malibu, California, for artist Ron Davis, the architect was still an outlier, just beginning his revolutionary experiments with forms and materials. Nearly half a century later, Gehry has won virtually every honor his profession has to offer. And the rhomboidal corrugated-metal-clad live/work space he created for Davis? Today it is the warm, artfully decorated home that actor Patrick Dempsey and his wife, Jillian, a makeup artist and jewelry designer, share with their three children, 12-year-old daughter Talula and seven-year-old twin sons Darby and Sullivan.

“We were looking for a little land and space, and a house with some architectural significance,” the Grey’s Anatomy star recalls of their search for a new home five years ago. “The exterior’s simplicity appealed to me, and the inside felt very expansive and calming. Everywhere you looked there was something visually pleasing.”

Of course, the structure’s metamorphosis from bohemian atelier to family domicile didn’t happen overnight. When the Dempseys discovered the Gehry house, the original façade and footprint were largely intact but the interiors had been renovated and the nearly five-acre grounds transformed by the previous owners, spa entrepreneurs Sue and Alex Glasscock, who had collaborated with decorator Michael Lee and landscape designer Scott Shrader.

“We really admired what the Glasscocks had done and wanted to respect their vision,” Patrick says of the former residents, who still live in the area, where they own the Ranch at Live Oak Malibu, an award-winning fitness resort. “So we decided to give Scott a chance to expand on his master plan for the landscape.”

A decade ago, when Shrader began reimagining the grounds for the Glasscocks, the landscape was a “jewel in the rough, a real mess,” the designer remembers. The approximately 5,000-square-foot dwelling—which the Glasscocks had dubbed Tin House, a name they emblazoned in block letters alongside the front door—sat on an undeveloped dirt parcel, with an asphalt drive and no proper outdoor living spaces. Shrader regraded the site, installed a pea-gravel approach shaded by olive trees, and added front and rear courtyards paved with reclaimed cobblestones. Most significant, to provide structure and intimacy, he introduced lush terraced gardens with built-in seating and low walls made of raw chunks of recycled concrete.

“When Patrick and Jillian moved in with the children, it changed the dynamic of the property,” Shrader says. In response, he made the outdoors a family fun zone, with a broad, flat lawn for soccer games, an alfresco kitchen with a pizza oven, a breezy dining area topped by a canopy of woven wicker, and coops, hutches, and other enclosures for the Dempseys’ ever-growing menagerie of chickens, miniature donkeys, rabbits, goats, pigs, and one rescued African tortoise. (Rounding out this relatively peaceable kingdom are three dogs.) And because of Jillian’s interest in organic gardening, Shrader says, “we converted the Glasscocks’ riding arena into an extensive tract of planting beds for an array of vegetables and flowers.”

 

Česká verze:

Herce Patricka Dempseyho známe například ze seriálu Chirurgové. Jeho rodinný dům v Malibu lemují olivovníky a záhony květin – nadechňete se. Ucítíte čerstvý chléb s olivovým olejem a vůni moře.
Celý dům je pokryt vlnitým kovem, působí vzdušně a úžasná zeleň dominuje celému pozemku. Dům navrhl Frank Gehry již v roce 1968. Nyní je to moderní rezidence plná umění a rodinného tepla, kde žije americký herec Patrick Dempsey se ženou, vizážistkou, Jilian a svými třemi dětmi. „Hledali jsme dům s kouskem půdy a architektonickým významem,“ připomíná hvězda Chirurgů. „Jednoduchost exteriéru se mi líbila a když jsem vešel dovnitř, působil na mě velmi vzdušně a rozsáhle.“


Rezidence překvapuje z příjezdové cesty moderním vchodem – obrovským obrazem tvořeným ze svítících trubic od umělce Roberta Irwina. Vstupní hala vás omráčí svou velikostí a jednoduchostí. Živá palma a luxusní, dřevěný nábytek umocní vaši představivost o dokonalém domě u moře – je pohodlný, ale drsný a ‚živý‘ zároveň. Hlavní dekoratér domu Estee Stanley dodal celému, výstřednímu prostoru pohodu s použitím barevných tónů medu a zemitou strukturou podlahy. Do domu nakoupil spousty vintage nábytku a doplňků s patinou. V domě nechybí nábytek na zakázku, který je velmi pohodlný a ideální na odpočinek. Zákoutí pro chvíle relaxace je v domě i mimo něj mnoho.

Pro celou rodinu je venku vytvořených hned několik stanovišť, jak trávit společné chvíle. Rozlehlá kuchyň pod širým nebem s pecí na výrobu domácí pizzy, sportovní hřiště, venkovní jídelna pod bílým baldachýnem, bazén a farma s chovnými zvířaty.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s